S amatérskou výrobou perníčků jsem začala zhruba před 18 lety, kdy jsem jimi každoročně před Vánoci obdarovávala rodinu a přátele. Nyní jsem na rodičovské dovolené a volné chvíle jsem se rozhodla trávit výrobou perníčků ve „větším“.
Nabízené perníčky jsou klasifikovány jako dekorativní produkty, nicméně jsou vyráběny výhradně z jedlých surovin (mouka, cukr, vejce, domácí med, rostlinný tuk, perníkové koření, kakao).
Všechny výrobky vyrábím ručně, jejich příprava a zejména zdobení je velmi časově náročné a vše tak zabere několik dní, proto je nutné počítat s dodáním zboží v řádu několika pracovních dní - záleží samozřejmě na množství objednaného zboží, náročnosti zdobení a na mé aktuální „výrobní“ kapacitě. Budu se vždy snažit dodat zboží co nejdříve to půjde.
Med dodává perníčkům výraznou medovou chuť, ale výborně funguje i jako přírodní konzervant, proto není třeba přidávat do těsta žádné chemické látky, které by zajistily delší trvanlivost výrobků. Velmi důležité jsou podmínky, ve kterých se perníčky skladují. Reagují na teplo, chlad i vlhkost vzduchu. Právě z tohoto důvodu jsou perníčky po nazdobení okamžitě baleny do průhledných sáčků či krabiček, aby byla zachována jejich kvalita, čerstvost a aroma. Ideální skladovací podmínky je teplotě do +25°C a vlhkost vzduchu okolo 60 %, díky kterým si perníčky udrží svou čerstvost, měkkost a chuť po dobu cca 9 měsíců od data výroby.